Право на връщане

При покупка онлайн, потребителят има право, съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, да се откаже от получената стока в срок от 14 (четиринадесет) дни от датата на получаване на стоката, без да дължи обезщетение или неустойка. В този случай Димитров-777 ЕООД  ще възстанови на потребителя заплатените от него суми не по-късно от 14 дни, считано от датата, на която потребителят е упражнил правото си да се откаже от стоката, съгласно чл. 55, ал. 6 от Закона за защита на потребителите.
Потребителят е длъжен да съхранява получените от Димитров-777 ЕООД стоки, тяхното качество и безопасност по време на срока по чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите.

За да бъдат върнати обратно закупените продукти, е нужно да са спазени следните условия:

v  Продуктите трябва да отговарят на вида, в който са получени от потребителя. Стоките да бъдат в изряден търговски вид, без да са използвани и без да е нарушена целостта на опаковката.

v  Документ удостоверяващ покупката (касов бон или Фактура)

 На връщане и отказ не подлежат продукти, които не отговарят на тези условия.

Потребителят има право на рекламация при:

·         фабричен дефект

·         несъответствие с поръчаната стока

·         констатирани липси

·         дефекти на стоката

Потребителят има право на:

·         възстановяване на сумата /ако стоката е закупена с дебитна/кредитна карта, сумата се връща по картата на клиента, от която е платено/

·         замяна на стоката

·         ремонт

·         отбив от цената

В случай скрит фабричен дефект, който е установен след получаването на продукта, клиентът го връща за сметка на търговеца и се изпраща друг продукт като заявения. В този случай транспортните разходи са за сметка на Димитров-777 ЕООД.

При връщане на закупена стока по желание на клиента съгласно чл. 55, ал.1 от Закона за защита на потребителите, транспортните разходи са за сметка на клиента.

ВНИМАНИЕ: Всички стоки, които изпращаме са с опция преглед и тест. Силно ви препоръчваме да прегледайте стоката за явни дефекти в момента получаването и.

v  Ако продуктите са с нарушена или разкъсана опаковка

v  Ако има явни дефекти и/или липси по продуктите

 Откажете приемането на доставката и се свържете с нас.

Рекламациите  и застраховката ще бъде уважена само в присъствието на куриера. Рекламацията се удостоверява със забележка в товарителницата на куриера. Изготвя се протокол, в който е описано констатираното състояние на пратката и опаковката й. В случай че приемете пратката на своя отговорност и не предявите своите претенции пред куриера, рекламацията може да се счете за недействителна.